English | The Pyramid Power Blog | Romanian

Topic dedicat marelui inventator roman Iustin Capra

Ion I. Agârbiceanu, Ana Aslan, Ion Şt. Basgan, Emil Botez, Ştefan Burileanu, Justin Capră, Gheorghe Cartianu-Popescu, Alexandru Ciurcu, Henri Coandă, Sergiu Gh. Condrea, George Constantinescu, George Cosmovici, Radu Deac, Teodor Dragu, Dragomir Hurmuzescu, Theodor V. Ionescu, Radu Pârvan, Dumitru Felician Lăzăroiu, Augustin Maior, Radu Manicatide, Eugen Pavel, Aurel Persu, Petrache Poenaru, Ioan Pop de Popa, Ştefan Procopiu, Anghel Saligny, Vasile Suceveanu, Nicolae Vasilescu-Karpen, Traian Vuia, Dumitru Văsescu

Ati auzit de marele inventator roman Iustin Capra ?

DA
6
100%
NU
0
No votes

Total votes : 6

Topic dedicat marelui inventator roman Iustin Capra

Postby PAUL » Sat Sep 06, 2008 11:19 am

Personal am auzit de marele inventator Iustin Capra prin 1988 de la unul dintre unchii mei care participa la vremea respectiva la "Raliul masinilor de epoca". Am vazut poze si autografe de la Iustin Capra.

Tot atunci am vazut cateva dintre inventiile dansului in diverse reviste tehnice romanesti. Prima inventie care am vazut-o in realitate la un TIB a fost rucsacul zburator. O alta inventie este triciclul facut dintr-o carlinga de planor, care prin 1996-1997 era la "Muzeul Aviatiei" din Bucuresti. O alta inventie care am vazut-o in realitate, a fost una dintre masinile Soleta la SIAB Bucuresti ... nu mai imi aduc aminte exact modelul, dar stiu ca era rosie si cu o forma ingenioasa.

Va astept sa discutam despre inventiile lui si despre posibilitatile de aplicare a lor in viata reala.

Cateva date de pe Wikipedia:

http://ro.wikipedia.org/wiki/Justin_Capr%C4%83 wrote:Virgilius Justin Capră (n. 22 februarie 1933 la Măgureni, Prahova, România) este un inventator și inginer român.

În 1956, la nici 25 de ani, Iustin Capră a inventat primul rucsac zburator, un aparat individual de zbor.

Iustin Capră nu și-a brevetat invenția, deși în 1956 în România se acorda importanță mare mișcării de inovatori și invenții. În lipsa unui asemenea brevet nu se poate dovedi nici măcar dacă specialiștii americani au utilizat același principiu ca Iustin Capră și cu atât mai puțin o prioritate a ideii.

Iustin Capră mai este si realizatorul unei micro-autoturism, "Soleta", care consuma 0,5 l/100 km și al unei motorete care funcționa cu acumulatori (37 kg, 30 km/h, cu o autonomie de 80 km). Cea mai remarcabilă dintre aceste invenții este Soleta 150 Ecor; avea o greutate de 95 de kg și era capabilă să parcurgă 100km cu 0.5 litri de combustibil. A mai produs si un alt model, Soleta I.C.200, care poate ajunge la 67 km/h. Masinile inventatorului Iustin Capra nu au fost niciodata produse in serie. Reducerea consumului autoturismelor este o preocupare permanentă a constructorilor de automobile, care a căpătat importanță mare în special după criza petrolului din anii 1970.[necesită citare]

Inventatorul Iustin Capra a primit pe data de 20 mai 2008 Premiul Dan Voiculescu, cel mai mare premiu individual din istoria recentă în valoare de 300.000 RON.

Prezint in continuare un articol: http://www2.hotnews.ro/pp_articol_9765- ... consum.htm

Masina cu cel mai mic consum

Virgilius pe trei roti

Soferii, care au circulat ieri la prinz pe DN 1, au avut prilejul de a vedea in trafic o ciudatenie cu trei roti, care seamana mai degraba cu o jucarie decit cu o masina. La volanul "ciudateniei" s-a aflat Iustin Capra, un inventator nascut in Prahova, mult mai cunoscut in strainatate decit la noi in tara.

Image

Acest autovehicul este ultimul dintr-un sir de prototipuri cu care inventivul prahovean a cucerit o lume intreaga. Botezat Virgilius, acest mijloc de transport cu un singur loc cintareste numai 135 de kilograme si consuma un litru de benzina la suta de kilometri parcursi in conditii normale de trafic.

"Am terminat munca la Virgilius acum doua luni, dar vremea nu mi-a permis s-o scot pe sosea, la drum lung. Azi (n.r. ieri) am venit din Bucuresti la casa parintilor mei din comuna Filipestii de Padure, unde intentionez sa ma retrag cit de curind", spune inventatorul. La fiecare oprire prin localitatile judetului, lumea se stringea ca la urs sa vada "minunatia".

Unii se fotografiau linga Virgilius cu telefoanele mobile, altii il asaltau pe soferul-inventator cu tot felul de intrebari despre performantele tehnice ale unui posibil viitor automobil citadin.

De meserie, roman

Date fiind dimensiunile reduse ale acestui inedit mijloc de transport, dar mai ales datorita consumului incredibil de mic, pe platforma lui Virgilius ar putea fi construita o masina de oras ideala. "Din cauza costurilor foarte mari, am renuntat sa-mi mai brevetez inventiile. Acesta este al 66-lea mijloc de transport proiectat si realizat cu forte proprii.

Am primit mai multe oferte sa-l vind, dar nu m-am indurat. Bogatia este un pericol de care ma feresc pentru ca opulenta te coboara in cotidian", spune, misterios, Iustin Capra.

Prototipul care-i poarta cel de-al doilea nume este compus dintr-o caroserie de aluminiu, realizata cu sprijinul unor meseriasi de la o intreprindere bucuresteana, pusa in miscare de un motor de scuter cumparat cu 50 de coroane suedeze. "Costurile de productie sint foarte mici pentru ca a trebuit sa ma incadrez intr-un buget sarac.

Nu m-am gindit niciodata la inventiile mele ca la surse de cistiguri", spune cel care a uimit cu creatiile sale participantii celor mai importante saloane de inventica din Europa si Statele Unite din ultimii 16 ani. ~n ciuda ofertelor fabuloase primite de la marii constructori de automobile din lume, Iustin Capra a preferat sa ramina in tara.

"De meserie eu sint roman, iar la asta eu nu voi renunta niciodata, chiar daca cei din jur te privesc ca pe un tataie ticnit", spune, cu un zimbet amar, Iustin Capra.

Republicanul, Marius Nica, 23 mar 2006
Freedom is a privilege, not a right.
PAUL
Bronze Member
Bronze Member

Return to Inventatori romani