English | The Pyramid Power Blog | Romanian

Varful Toaca posibil arhetip al piramidelor egiptene

Varful Toaca posibil arhetip al piramidelor egiptene

Postby PAUL » Wed Jul 16, 2008 8:48 am

La sugestia unuia dintre membri am gasit urmatorul articol foarte interesant despre Muntele Ceahlau, mai precis Varful Toaca:

Deși tot morfologic, un alt argument se leagă de Vârful Toaca, care reprezintă o piramidă cu baza pătrată, formă de extremă raritate în natură, cu latura având lungimea dublă față de piramida lui Keops și cu unghiul pantei vestice cu doar 1o diferență comparativ cu aceiași piramidă. Să notăm că prin alcătuirea vârfului Toaca dintr-un trunchi de piramidă acoperit de o piramidă teșită acesta corespunde și cu "Piramida Rombică" din Egipt. Aceste stranii coincidențe ne-au determinat (N.și E. Țicleanu,1998) să considerăm vârful Toaca un posibil arhetip al renumitelor piramide din Egipt și aceasta cu atât mai mult, cu cât la numai 40 Km NE de Ceahlău, la Târpești Neamț, în depozitele culturii Cucuteni ( 4800-3300 î.H), arheologii au descoperit, incizat în ceramica eneolitică, un motiv unic reprezentând proiecția în plan a unei piramide cu baza pătrată și diagonalele și apotemele trasate cu mare precizie.

Menționăm că posibile legături cu Egiptul sunt sugerate și de alte argumente. Astfel, N. Ghinoiu ( 1999) a remarcat că "Paralelismele spirituale între Egiptul antic și Neoliticul din România sunt evidente". În același context notăm că, despre Egipt, G.Rachet (1997) consemnează "o discontinuitate între paleoliticul egiptean și neolitic" și că "la nivelul eneoliticului se constată influnțe asiatice" de unde și preferința pentru zeul RA.

Recent, J. Deruelle (1997) a emis ipoteza plecării din spațiul carpato-balcanic, în timpul neoliticului, a unor grupe de populații de agricultori împreună cu sacerdoții lor și instalarea acestora în zone similare câmpii dunărene, cum sunt câmpile Nilului, Tigrului și Eufratului Tot așa, W.Rayan și W.Pitman (1997) identifică catastrofa geologică care a determinat prăbușirea Bosforului, permițând invazia apelor Mediteranei peste cele ale Lacului Euxinic, cu potopul biblic și susțin că toate popoarele existente la anul 5200 î.H au migrat din jurul lacului în alte direcții și au generat mai târziu numeroase popoare sau grupe de popoare, printre care pe așa zișii indo-europeni, dar și pe sumerieni, semiți etc. In acest fel se poate explica și transferul modelului piramidei și a ziguratului din Kogaionon.

* Pentru a citii tot articolul intrati aici: http://www.iatp.md/dava/Dava5/Elena_si_Nicolae_TICLEANU/elena_si_nicolae_ticleanu.html

Va astept cu comentarii pe marginea acestui subiect impresionant,
Paul Enache.
Freedom is a privilege, not a right.
PAUL
Bronze Member
Bronze Member

Postby Raveda » Wed Jul 16, 2008 9:42 am

Parerea mea este ca autorii s-au cam grabit sa arate ca diferenta dintre unghiul acestui varf si Marea Piramida este de doar un grad. Si asta probabil pentru ca vor sa adauge un plus la demonstratia ideii principale a articolului.
Dupa ce arata ca intre unghiul de inclinare al varfului si Marea Piramida este o diferenta de doar un grad, dansii mai arata ca de fapt este o piramida construita pe un trunchi de piramida si ca este asemanatoare "piramidei rombice" (bent pyramid).
Mai jos este imaginea (harta topografica) locului pe care un alt impatimit al ideii "Kogaionul pe Ceahlau" (Luca Manta) a prezentat-o la un congres dacologic.
Inaginea si un rezumat se gasesc la:
http://www.dacii.ro/congres2005/lucrari ... eahlau.htm
Image
Acum 3 ani cand am vazut aceasta reprezentare am incercat sa calculez unghiul de inclinare a varfului si ajunsesem la concluzia ca ungiul mediu, de la baza la varf, este de aproximativ 52 grade. Asta face ca piramida de la baza sa fie la un unghi mai mare decat 52 grade iar piramida de la varf sa fie la un unghi mai mic. Media lor era insa in jur de 52 grade.
Dupa parerea mea este o structura piramidala, in doua trepte, cu o inclinare medie de ~52 grade si nu este "arhetipul" constructiv al piramidelor egiptene.
Raveda
Bronze Member
Bronze Member

Postby Raveda » Wed Jul 16, 2008 10:14 am

Tot in acest articol mai exista un pasaj care pare sa nu fie la locul lui:

"Menționăm că posibile legături cu Egiptul sunt sugerate și de alte argumente. Astfel, N. Ghinoiu ( 1999) a remarcat că "Paralelismele spirituale între Egiptul antic și Neoliticul din România sunt evidente". În același context notăm că, despre Egipt, G.Rachet (1997) consemnează "o discontinuitate între paleoliticul egiptean și neolitic" și că "la nivelul eneoliticului se constată influnțe asiatice" de unde și preferința pentru zeul RA."

Acest pasaj, cel putin la prima vedere, pare sa spuna ca ritualul de pe Toaca este de natura solara. Ceea ce cred ca este eronat. In prima parte a lunii august un fenomen ceresc are loc. Sirius incepe sa se distinga pe cer si sa nu mai fie eclipsat de catre soare.
Acesta este momentul anului cand Sirius rasare la acelasi moment cu soarele. Pana la acest moment el rasarea dupa rasaritul soarelui si apunea inainte ca soarele sa apuna, deci nu se putea distinge din cauza soarelui. Dupa acest moment Sirius rasare din ce in ce mai devreme (la distante de timp tot mai mari fata de rasaritul soarelui) si incepe sa se distinga pentru perioade din ce in ce mai mari.
Nu cred ca cei care celebrau pe RA ar alege ca si perioada de celebrare exact perioada in care exista un alt fenomen astral, Sirius "scapa de sub conul de umbra" al soarelui. Ar avea la dispozitie atat de multe alte momente ale anului pentru a-l celebra pe RA.
Daca exista un paralelism intre cele doua culturi atunci, in acest caz, el este Sirius.
Raveda
Bronze Member
Bronze Member

Postby Raveda » Wed Jul 16, 2008 8:06 pm

Cred ca in mesajele anterioare m-am exprimat cam aspru la adresa autorilor acelui articol si vreau doar sa adaug ca inteleg si apreciez efortul pe care ei il depun pentru descoperirea muntelui sacru al dacilor. Din pacate acest munte, pestera, apa (Kogaionul) poate sa fie in alte cateva zeci de locuri si pentru fiecare dintre aceste locatii exista elemente pro si contra.
De curand a aparut in cercurile dacologice o harta veche pe care apare raul Kogaion (Cogeanus)!? si in dorinta de a face ca Ceahlau= Kogaion unii autori arata ca Cogeanus=Kogaion=Bistrita. Astfel Ceahlaul devine Kogaionul. De ce aceasta nu este adevarat?
1. Bistrita izvoraste la vest de Carpati si nu la est.
2. Izvorul Bistritei trebuia reprezentat mai la nord de izvorul Muresului (Marisus) si nu la sud asa cum o arata harta.
Daca cumva acesta este Muntele Sacru atunci altele trebuie sa fie dovezile.
Mai jos este harta cu pricina pe care am gasit-o la adresa:
http://ancienthistory.about.com/od/maps ... alkans.htm
iar raul cu pricina se afla la nord de paralela de 46 grade intre 26 si 27 grade est.

Image
Raveda
Bronze Member
Bronze Member

Return to Piramidele din Romania