English | The Pyramid Power Blog | Romanian

Se recicleaza computerele in Romania ?

Se recicleaza computerele in Romania ?

Postby PAUL » Sat Oct 03, 2009 6:34 pm

Nu mai locuiesc de 2 ani in Romania, dar din cate stiu nu se reciclau compueterele.

Ma intreb de ce. Sunt foarte multe computere vechi la ora actuala, tinand cont ca piata a inceput sa creasca cam prin 1996-1998. Deci exista cateva generatii de sisteme vechi, care multe au sfarsit prin poduri, magazii, etc.

De ce nu sunt reciclate intr-un fel. Adica: stranse cumva in centre speciale, sortate, si triate: cele care au defecte sa fie reciclate mai departe, cele care merg sa fie comercializate. Sunt foarte multe scoli la tara, gradinite, organizatii nonguvernamentale, si familii cu venituri mici, care au nevoie de un computer.

Dupa parerea mea costurile reciclarii sunt mici. Nu ai nevoie decat de un spatiu de depozitare, si cativa tehnicieni care sa le sorteze, repare si asambleze.

Adica la o gradinita sau scoala generala, ba chiar liceu, nu ai nevoie de configuratii foarte puternice. Apoi pentru cerintele unei scoli sau gradinite, se poate instala lejer Linux-ul si OpenOffice-ul, care sunt gratuite in comparatie cu Windows-ul si MS-Office-ul.

Spre exemplu, pentru o gradinita minimul de configuratie, dupa parerea mea trebuie sa fie:
- sistem de operare: Xubuntu
- procesor: 700 MHz
- RAM: 256 MB
- HDD: 10-20 GB

Pentru scoala generala / liceu:
- sistem de operare: Ubuntu
- procesor: 1.2 GHz
- RAM: 512 MB
- HDD: 20 - 80 GB

Cu putina vointa eu zic ca se pot face sisteme la preturi foarte mici.

Repet: nu ai nevoie de Windows daca nu joci jocuri cu grafica foarte avansata sau nu ai nevoie de aplicatii gen AutoCAD, PhotoShop, Corel, etc. Nu inteleg de ce in Romania se plateste inca o data pretul computerului pe licentele de Windows si Office in institutii cand poti face economii enorme. Singura explicatie ar fi manevrele pe care le fac administratorii de retea si directorii de aprovizionare, care primesc "mici" atentii la cantitati comandate mari din partea firmelor care au castigat licitatiile.

Va astept sa discutam pe aceasta tema si poate sa gasim o solutie practica care sa ofere computere gratuite sau la preturi foarte mici celor care chiar au nevoie.

Cu stima,
Paul Enache.
Freedom is a privilege, not a right.
PAUL
Bronze Member
Bronze Member

Re: Se recicleaza computerele in Romania ?

Postby PAUL » Sun Oct 04, 2009 12:38 am

Revin cu o alta idee legata de acelasi subiect.

Sursele de calculator sunt parti care dupa un anumit timp cedeaza, din doua motive mari:

1. ventilatoare de proasta calitate care raman intepenite dupa un timp. Acest lucru nu se intampla dintr-odata. Ventilatorul inainte sa "moara" produce un scartait specific. Deci nu este nevoie sa schimbam tot ventilatorul. Se poate unge cu vaselina siliconica, iar procedura este destul de usoara.
2. condesatori electrolitici de proasta calitate, care in timp se umfla, se usuca, si in final cedeaza. Inlocuirea lor necesita cunostinte de nivel mediu de electronica, componente echivalente si un ciocan de lipit, fludor, etc.

Consider ca aceste surse de calculator pot fi reparate in cadrul cercurilor de electronica (daca mai exista asa ceva !!!), in liceele de profil, sau de catre voluntari.

La fel si cu alte parti de calculator, precum placile de baza, ale caror condesatori pot ceda in timp. Cu investitie relativ mica se pot recupera multe sisteme care altfel pot fi considerate "moarte" sau care necesita cumpararea unor parti noi.

Pe cei interesati de acest subiect ii astept cu intrebari, propuneri sau idei, in continuare in acest topic sau pe alte topicuri noi.

O zi cat mai buna,
Paul Enache.
Freedom is a privilege, not a right.
PAUL
Bronze Member
Bronze Member

Return to Reciclare de produse electronice, electrocasnice si computere